dilluns, 14 de març del 2016

CASTELL DE ROSET



Fitxa

Ruta de senderisme: Circular
Itinerari: Vilada - Castell de Roset
Distància: 8,32 km
Durada: 4:23 Hores. amb calma
Dificultat: Fàcil
Nens: Sí.
Data de realització: 29 Febrer 2016


Itinerari i Crònica

Accés

Per accedir a Vilada des de Berga, cal prendre l'autovia C-16 (Eix del Llobregat) en direcció nord cap al túnel del Cadí i, just després del primer túnel, trencar a la dreta per la carretera C-26 fins al poble, on s'estaciona el cotxe al costat de l’Església de Sant Joan.


Descripció de la ruta

Partint de la vila de Vilada farem una ruta circular que ens durà a visitar les restes del Castell d’en Roset, dalt d’un esperó amb molt bones vistes sobre l’embasament de la Baells i l’espectacular Serra de Picancel.

El recorregut transcorre entre boscos de pi roig i prats, característics d’aquesta comarca i les espectaculars parets i cingleres de la zona.

Entre l’embasament i els alterosos cims de Sobrespuny, el Puig del Cubell, Serrat de Picamill…descobrirem un paradís de natura, masies disperses, fonts, boscos, i moolta tranquil·litat.

Església de Sant Joan


Des de l’Església de Sant Joan documentada ja al 903, seguim les senyals blanques i grogues del PR-147.


Seguint el camí amb una forta pujada, arribem al Collet de Sant Joan, on es suavitza la pujada fins al Pla de les Collades, on us creuareu amb el GR 4. Continuem pujant per la pista fins al Serrat del Carme que ben aviat deixem. Continuem el camí fins a trobar una altra pista que us portarà fins a la Creu de Roset.

Creu de Roset


Es tracta d'una creu llatina de fabricació contemporània i de notables dimensions, feta amb bigues de ferro. Està fixada sobre una base circular feta de morter i pedra concèntrica.

En aquest lloc hi havia hagut una austera creu de fusta que fou destruïda durant la Guerra Civil. Posteriorment es va refer sense gaire atenció, i emplaçada per l’actual, el 2003.


Avancem fins arribar a la Collada de Roset, i més endevant seguim el camí de l'aigua.

Font del Diposit


Passem pel costat d'una font on l'aigua es recull en un dipòsit. A partir d'aquí comença un bonic camí: el camí de l'Aigua.

Camí de l'Aigua



A partir d’aquí el camí va serpentejant costes i roques fins que s’arriba a una mina anomenada la Foradada o mina de l'Aigua.

Mina de l'Aigua



La mina es troba al mig del camí, en un sortint de roca a tocar del barranc de la font de l'Arç.

El 1927 l'empresari Teodor Miralles va decidir canalitzar l'aigua de la font de l'Arç i fer-la arribar al nucli urbà de Vilada,

Miralles, per la seva conducció, va utilitzar tubs d'aire comprimit que ell mateix, com a contractista, havia fet servir en la construcció del Canal d'Urgell. Però per superar les característiques de l'orografia va ser necessari aixecar alguns passos elevats i obrir una foradada.

Des de llavors l'aigua de la font de l'Arç ha estat un dels punts principals d'abastament d'aigua de la població.

Font de l'Arç



Seguin el mateix camí, i en un revolt molt pronunciat hi ha la font de l'Arç.

Pla del del Castell de Roset



Uns metres més endavant arribem a una esplanada, on s'aixeca el turó amb les restes d'aquest castell medieval. Hi ha les ruïnes de la casa del castell de Roset, una masoveria del segle XVIII, avui abandonada.

A l’esquerra es veu el camí que puja cap al castell de Roset.

Mirador Natural




A la pujada, a la punta sud de la muntanya, hi ha un mirador natural on es pot gaudir d’una esplèndida panoràmica de gairebé 360º que abarca els prats de sota i l’agresta serra de Picancel enfront, Gotzera a l’oest i la falda del Sobrepuny al darrere.

Castell de Roset




Les restes d'aquest antic castell s'encimbellen dalt d'un turó, sota la Serra de Picamill. El lloc és documentat ja al Segle. XI, però no és fins al 1026 que s'esmenta pròpiament el castell. L'any 1309 era a mans de Sibil·la de Berga, el 1321 era ja propietat dels barons de la Portella i més endavant ho fou dels Pinós. Tingué força importància al Segle. XV, durant la guerra civil catalana. Sembla que el Segle. XVI ja fou abandonat, tot i que els senyors del Castell de Roset apareixen documentats fins al Segle. XVIII.

Tornada



La tornada la fem un tram per camí de pista on es gaudeix de boniques vistes.

Alzina de la Masó


Arribant a l'alzina de la Masó ens desviem a la dreta i enllacem al GR 241.

Font del Mas


Deixem el GR i ens desviem a l'esquerra, un tram per camí de bosc on si troba situada la Font sulfurosa del Mas que conté sofre, ferro i magnèsia, apropiada especialment per al tractament de les malalties brianoses.

Vistes Pantà de la Baells


Boniques vistes del pantà, continuem dons fins a Vilada

Galeria d'imatges

Perfil i Estadístiques

Punts més significatius, interessants i conflictius de la ruta


Resum
Distància: 8,32 Km. Àrea: 1,4 Quilòmetres quadrats.

Hora
Temps transcorregut: 4:23:45 h Temps en moviment: 2:23:44 h Temps aturat: 2:00:01 h

Alçada
Inici: 755.2 m. Màxima: 1024.21 m. Minima: 725.23 m.

Desn. de pujada acumulat: 368.66 m.
Desn. de baixada acumulat: 368.56 m.

Vídeo del Recorregut


Cartografia: Catllaràs, Editorial Alpina (1:25.000)


Ruta a Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada