dissabte, 11 de febrer del 2017

El SERRAT DELS TRES HEREUS



Fitxa

Ruta de senderisme: Circular
Itinerari: Serrat dels tres Hereus i Estanys de Graugés
Distància: 13,7 km
Durada: 6,15 Hores.
Dificultat: Fàcil, amb calma
Nens: Sí.
Data de realització: 12 Gener 2017


Itinerari i Crònica

Accés

L’inici de la ruta comença a Cal Rosal (Berguedà). Per la C16 (Eix del Llobregat). Direcció nord, sortida 92. Direcció sud, sortida 95.


Descripció de la ruta

Ruta molt assequible i variada, ideal per fer amb amb la mainada. Una part del recorregut es fa pel bosc, algun tram per pista i un petit tram per carretera.

Sortim de l’aparcament i ens dirigim cap al Pont d'Orniu on creuem el Riu Llobregat.


Pont d'Orniu

Es va construir, el 1840, pont de pedra, d'un sol arc i lleugerament amb esquena d'ase, que recolza sobre un arc apuntat i rebaixat de 13,25 m de llum. Fou utilitzat per anar a Berga després de la guerra en què fou volat el pont de la carretera de Gironella a Berga.


Seguim el camí fins a Sant Vicenç d'Obiols, on hi trobem una joia del romànic berguedà.

Sant Vicenç d'Obiols

Església Segle IX-XII, de diferents etapes constructives, amb elements preromànics (planta) i romànics (murs de tancament i fragment de la volta apuntada). Conserva la necròpolis, amb tombes a l’interior de l’església i a l’exterior, envoltant la capçalera i la banda de migjorn. L’església i el lloc d’Obiols foren cedits al monestir de Santa Maria de Ripoll pel comte Guifré el Pelós en una data anterior al 888..


Es deixa aquest conjunt històric a l'esquerra i es remunta fins el molí de Ballús, deixant enrrera el Colletó.

Molí de Ballús

Sota un imponent saltant on s'ha format una gran balma, s'hi troba situat, arrambat al marge esquerre de la riera de Graugés, el molí de Ballús. Aquest antic Molí fou construït entre els anys 1799 i 1769. A tocar d 'aquest molíi a sobre mateix del marge, fonamentada en part en el mateix estrat sorrenc on s'ha originat aquest gran salt, podem contemplar la bassa del molí.


Deixant el molí a l'esquerra fem camí cap el serrat.

Serrat dels tres Hereus

Aquest serrat és de tres propietaris, d'aquí ve el nom. Anys enrere eren els hereus de Bernades, Canudes i Soler els que compartien aquest territori, ara són els seus descendents.

Fa uns anys es va descobrir un jaciment arqueològic d'un poblat iberoromà del Segle I aC. Gràcies a les bones vistes que té aquest serrat, els habitants d'aquell poble podien controlar gran part de territori i comunicar-se amb els habitants d'altres poblats, des de St Maria de la Guàrdia fins a Montmajor.


De tornada ens dirigim cap a Graugés on vam visitar els dos estanys que ens queden de pas.

Estanys de Graugés

Els estanys de Graugés són un sistema de basses d’origen artificial creades a finals del segle XIX i principis del segle XX (entre 1900 i 1909), mitjançant la construcció de terraplens i connectades per séquies i bombes d'aigua. Aquestes masses d’aigua foren pensades per a l’abastament de la colònia agrícola de Graugés, fundada per Agusti Rosal i Sala

L'estany de Graugés és un oasi inesperat al bell mig del paisatge agrícola del baix Berguedà al peu de les muntanyes de Queralt i de Garreta. Gaudeix avui d'un magnífic i deliciós cinyell de vegetació centenària, que s'emmiralla en la quietud de les aigües, pertorbada només per les ones dibuixades pel pas parsimoniós d'ànecs i cignes. 

Llac de Graugés


Estanyol de les Escoles


Continuar dirigint-nos cap Montorcí passant pel costat mateix de la font i la casa.

Montorcí

La Font de Montorcí, és un viver que s’alimenta per una font que surt del terra del bassal. Antigament els de la casa de Montorcí i venien a rentar la roba, “de la font no se’n veu cap rastre”.

La Casa de Montorcí està pràcticament en runes. Destaca en ella una interessant barbacana i una balconada.

Font

 
Casa


Acabem encarar-nos altre cop al lloc de sortida.


Presentació Diapositives

Perfil i Estadístiques

Punts més significatius, interessants i conflictius de la ruta


Resum
Distància: 13,7 Km. Àrea: 4,1 Quilòmetres quadrats.

Hora
Temps transcorregut: 6:15 h Temps en moviment: 4:24 h Temps aturat: 1:51 h

Alçada
Inici: 480.4 m. Màxima: 671.64 m. Mínima: 459.9 m.

Desn. de pujada acumulat: 285.45 m. 
Desn. de baixada acumulat: 296.28 m.

Mapa

Cartografia: Topogràfic, ICGC Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya


Ruta a Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada