dimarts, 25 d’abril del 2017

SALT D'AIGUA DEL MOLÍ DE CASANCOTS



Fitxa

Ruta de senderisme: Circular
Itinerari: Avià - Salt d'Aigua del Molí de Casancots
Distància: 11.174 Km
Durada: 7:29:45 Hores.
Dificultat: Fàcil, amb calma
Nens: Si
Data de realització: 5 Abril 2017


Itinerari i Crònica

Accés

Sortint de Barcelona, l'accés més ràpid és mitjançant l'autopista A-18 fins a Manresa. Tot seguit es boreja Sallent, Balsareny, Navàs, Puig-reig i Gironella. Cal sortir, després, per la primera entrada de Berga, agafant la variant direcció Solsona. Avià és situat a 3 quilòmetres de Berga. 

Baixant pel Túnel del Cadí, es voreja Bagà, Guardiola de Berguedà, Cercs, La Rodonella i Sant Jordi. Arribant al segon trencant de Berga cal agafar la variant en direcció a Solsona


Descripció de la ruta

L'objectiu principal de la sortida és visitar el Salt d'aigua del Molí de Casancots, passant per llocs de molt interès com: Els Arbres Blancs, La Casa Nova de Serrapinyana, Sant Serni de Clarà, La Riereta, El Molí de la Riereta , El Molí de Casancots, Les Roques de Codines, Cal Ramonet i per acabar la Font de la Rovira. 

El paisatge és, l’atractiu principal de la caminada. El contrast del cel amb els verds i grocs dels camps de conreu, l'aigua que brolla de la riera, els boscos que es desperten i els masos que s’estenen arreu, fan de la passejada un plaer a la vista. 

La ruta s’inicia davant l’Escola Santa Maria d’Avià prenent direcció SE seguint les indicacions de Sant Salvador (pal indicador). baixem per la dreta, i passarem La Riera d'Avià per un pont de ciment i ferro, enfilar-nos tot seguit cap a la Rovira.


Els Arbres Blancs

Hem creuat la carretera C-26 Berga - Solsona i prendrem el camí recte pel costat del circuit de cotxes dels Arbres Blancs.


Costa del Pou

Quan estem a les primeres rampes de la costa dels Arbres Blancs, deixarem la ruta marcada del Sender de Sant Salvador pel Grau i tombem a l'esquerra per agafar la nova variant San Salvador pel Molinot, passant per sobre del circuit dels cotxes, on veurem una bona vista del poble i seguirem per direcció Oest cap el terme de la Casanova de Serrapinyana.


La Casanova de Serrapinyana

La Casanova de Serrapinyana és una masía catalana del segle XVIII A la llinda de la porta hi ha una data pràcticament esborrada, possiblement 1728. En trobem una altra en un dels pilars que sustenten el porxo, aquesta és 1767. Al seu interior es conserva un forn.


Deixem el sender de Sant Salvador i continuem recte entra camps de conreu, gaudirem de bones vistes de l'entorn.


El Lluert de Clarà

Creuem una altra vegada la carretera C-26, just aquí agafem un sender passant pel costat de la Casa Rural el Lluert de Clarà

La casa Lluert és una masia catalana del segle XVIII.


Continuem pel sender fins arribar a l'Església de Sant Serni de Clarà.

L'Església de Sant Serni de Clarà

Reconstruida al Segle XVII sobre una Esglesia Romanica. Actualment consta d’una sola nau, amb coberta inicialment de volta de canó i teulada a dues vessants. La façana de llevant està coronat per un campanar d’espadanya de dos ulls, a la llinda de la porta, hi ha gravada la data de 1630 junt amb un petit relleu format per un Crismó amb una creu i dos animals alats, que podrien ser dos braus, animals representatius del martiri del titular de l’església. També hi trobem un petit rellotge de sol. Al costat esquerra hi ha un petit cementiri.


La Riereta

Tornem enrere fins arribar a la pista, aquí ens desviem a l'esquerra. Passem pel costat de la Masia i Granja de La Riereta i més endavant arribem al Molí de la Riereta.


El Molí de la Riereta 

És un Molí fariner que va comenzar a funcionar a inicis del segle XVIII, tot i que probablement aprofités la ubicació d’un molí més antic. El 1856 era propietat de Lluis Blanxart de Berga, para de Lluis Blanxart que va organitzar una interessant i moderna explotación agropecuària vinculada a l’institut Agrícola de Sant Isidre, que tenia la seu central a la masia i granja de la Riereta, on van experimentar amb cultiu d’arbres fruiters i cria de porcs amb sistemes avançats per la seva època. A finals del segle XIX va deixar de funcionar. El molí es troba en un bell indret al costat d’un saltant d’aigua a la riera i a prop de la masia.


La Riera de Clarà

Continuem creuant la Riera de Clarà i a uns 300 metres més endavant agafem un altre camí que ens introdueix dins d'un bosc, a posterior creuarem un petit rierol i seguirem el sender fins encarar-nos altra vegada a la riera, on de nou la creuarem.


Just passada la riera seguim per la dreta el camí de la riereta fins a trobar una bifurcació, Ens desviem a la dreta i tornem a creuar la riera de Clarà, deixant a l'esquerra el camí que porta al Molí de Casancots on el reprenem més tard.


Salt d’aigua del Molí de Casancots

Tan sols creuar la riera, a mà esquerra baixant un marge anem a parar a una gran llenca de conglomerat gris, a sobre mateix de la riera. Un eixordador saltant d'aigua es despenja davant nostre, es el Salt d’aigua del Molí de Casancots.


Tornem enrere i ens acostem fins al Molí de Casancots on vam demanar permís per contemplar el salt d'aigua des de baix. "Recordem que EL MOLÍ ÉS PROPIETAT PRIVADA".

En el punt d'inici del salt hi ha una bonica plantació de pollancres i mes endavant una Font. L'aigua cau des d'uns deu o dotze metres d'alçada per sobre d'una Balma, és un lloc digne de veure.



El Molí de Casancots

Documentat des del segle XVIII. És el molí de la casa d'en Cots o Casancots. Els actuals propietaris l'adquiriren el 1888 i l'ampliaren per tal de poder-hi viure el 1899. Hi ha diversos carreus gravats amb les dates de la construcció, les diverses reformes, etc. Al segle XIX i inicis del XX aquest molí funcionava a ple rendiment. Hi havia un molí de farina i un escairador de blat de moro que va estar actiu fins fa pocs anys. El molí fariner és d’una mola, i l’aigua que sortia s’aprofitava per moure l’escairador. Aquest molí s'encarrega de pelar el blat de moro. El blat de moro escairat s'implantà en zones de muntanya, i al Berguedà es menjava durant l'hivern. Actualment l'escudella de blat de moro escairat és un plat tradicional a la zona.


La tornada

Tornem enrere enllaçant de nou al camí que segueix cap a La Riereta, a uns 700 metres més endavant deixem la pista. La caminada trenca cap a la dreta, per un camí poc transitat que travessa el bosc i voreja els Camps del Clot de Codines.


Arribem a una cruïlla de camins, el de l'esquerra i del devant porten a la masia de Codines; el de la dreta porta fins a Vilanova. Seguim per la dreta fins a sortir al camí que va a Santandreu. El creuem. A continuació agafem un altre camí poc conegut que pren la direcció cap al nord-oest.


Les Roques de Codines

Arribem a una zona formada per un gran roquissar de conglomerat gris. Són les Roques de Codines.


Bosc de Cal Ramonet

El creuem i girem a la dreta, baixem ara cap als Camps de la bauma de Cal Ramonet.


Cal Ramonet o Cal Tufa

Enllacem amb el Camí de Cal Guixer. De nou caminem entre camps de cultiu planejant. Creuem un camí transversal, força ample, que per l'esquerra porta a la masia La Perera. A continuació travessem el Reguer de Cal Ramonet i de seguida ens plantem davant de Cal Guixer i Cal Tufa o Ramonet.


Continuem cap a Cal Fanega i ens desviarem a l'esquerra, gaudin de boniques vistes de la Serra de Queralt.


La Font de la Rovira

Seguim i més endavant baixem fins a l'àrea recreativa de la Font de la Rovira. 

La Font de la Rovira està situada sota l'Escola Santa Maria d'Avià al costat de la Riera de Coforb, hi ha una zona de pícnic amb taules i bancs.


Continuem fins encarar-nos de nou al lloc de sortida.

Presentació Diapisitives 

Perfil i Estadístiques

Punts més significatius, interessants i conflictius de la ruta


Resum
Distància: 11.174 Km. Àrea: 1.9 Quilòmetres quadrats.

Hora
Temps transcorregut: 7:29:45 h Temps en moviment: 4:13:15 h Temps aturat: 3:16:30 h

Alçada
Inici: 686.04 m. Màxima: 800.13 m. Mínima: 620.18 m. 

Desn. de pujada acumulat: 264.77 m. 
Desn. de baixada acumulat: 270.19 m.

Mapa

CartografiaRasos de Peguera, Editorial Alpina (1:25.000)


Ruta a Wikiloc

1 comentari: