dilluns, 27 de febrer del 2017

Salts d'aigua - Adou del Bastareny, Murcurols, Bullidor de la Llet i Cua de Cavall dels Empedrats



Fitxa

Ruta de senderisme: Circular “Lineal”
Itinerari: Quatre salts d'aigua del Bastareny als Empedrats
Distància: 8.528 Km
Durada: 5,18 Hores.
Dificultat: Fàcil, amb calma
Nens: Sí.
Data de realització: 21 Febrer 2017

Itinerari i Crònica

Accés

Des de Barcelona. Per la C-16 (Autopista Barcelona - Terrassa - Manresa) direcció Túnel del Cadí fins arribar a Bagà, seguir indicació Gisclareny (Cal Cerdanyola) 

Per la N-II fins a Abrera - C-55 fins a Manresa i C-16 fins arribar a Bagà, seguir indicació a Gisclareny (Cal Cerdanyola) 

Com arribar-hi Google Maps

Descripció de la ruta

La proposta d’aquesta ruta és visitar quatre salts d’aigua naturals i espectaculars en tres rius diferents, i tot en un radi de només 2 km (el recorregut total és d’uns 9 km). És aconsellable realitzar-la poc després d’època de pluges, quan els salts fan patent tota la seva magnificència. Per raons evidents és totalment desaconsellable fer-la quan es preveuen imminents pluges fortes. L’itinerari s’emmarca dins del Parc Natural Cadí-Moixeró.

S’inicia la ruta a Cal Cerdanyola - la Salle Natura-, actualment casa de colònies, que temps enrere era un molí fariner que aprofitava les aigües del riu del Pendís. Al costat mateix de la casa ens abastim d’aigua a la Font Nostra. Creuem el petit pont, i just a l’esquerra cal seguir la pista, al poc trobem una petita drecera que evita un primer i proper revolt. En, breu tomem a retrobar la pista. 

Creuem les aigües del torrent de la Muga, i passat el pont podem contemplar allí mateix les restes de l’antic Molí del Puig o del Forat, reconvertit en casa a finals del segle XIX. Un trencall senyalitzat ens escurçarà la pista fins a arribar a un encreuament de camins. seguim el camí que en porta fins a la Dou pròpiament dita. 

L'Adou del Bastareny 

Primer veurem el Salt del Bastareny que surt fotografiat en innombrables postals. Seguint el corriol senyalitzat s’arriba de seguida a l’Adou, curiositat geològica on neix de cop i amb un gran cabal el riu Bastareny

L’aigua brolla majestuosa i amb força de terra al peu d’una paret en un indret envoltat d’arbres, boixos i molses. La seva veu en néixer ja és forta, com avisant-nos que pot ser perillós entrar a les seves aigües per acostar-nos a fotografiar-la. El paratge és ombrívol, els raigs de sol només il·luminen la part alta d’uns plàtans espectaculars. Les pedres de la llera són negres però en el lloc mana la tranquil·litat només trencada pel brogit propi d’aquest fenomen de la naturalesa.



Continuem la nostra ruta creuant el pont, i seguim la pista que marxa cap a l'esquerra, travessant la tanca que priva l’entrada als vehicles. Seguint les marques verdes i blanques d'un antic sender local ens endinsem a la vall de Monnell

Deixem a la dreta la pista i seguim els senyals verds i blancs que ens condueixen a la riera per pujar després per un camí i tornar a baixar fins a ser davant del circ natural on cau des d’una bona alçada l’aigua del rec de Murcarols.

Salt de Murcurols 

El torrent es despenja de considerable alçària (uns 30 metres) entremig d’una considerable formació de tosca. És un punt obac, enclotat, pel que a ple hivern és fàcil veure el salt glaçat.


Tornem enrrera i just a mig camí visitem el

Bullidor de Sant Esteve

Per baixar al bullidor cal prendre un desnivell de 40 m per escalons ben fets. Del marge esquerre del riu es pot observar clarament con surten dolls d’aigua d’uns 30 o 40 cm. (segons la abundància de l’aigua), que segons la llegenda mai s’assequen.


Continuem altre vegada fins al veïnat de l’Hostalet

Prenem el camí indicat com a “ruta dels Empedrats” o PR C-125 i uns senyals grocs i blancs que seguirem. El camí segueix el curs del torrent per la riba dreta hidrogràfica, tot pujant suaument. Anem avançant per terreny obac, enmig de la vegetació esplendorosa pel sender molt fresat ja que és força concorregut.

Bullidor de la Llet 

Al cap d’una estona de caminar trobem un indicador que ens desvia a l’esquerra vers el Bullidor de la Llet, un curiós fenomen que es produeix en èpoques de molta aigua, quan aquesta brolla pels forats de la roca calcària. En un d’aquests sortidors, l’aigua vessa contra una cubeta formant un efecte de bullició. Aquest espectacle només es pot veure quan hi ha molta aigua.



Cua de Cavall als Empedrats

Tornem al camí principal i seguim pujant endavant per la ruta marcada. El camí s’endinsa en un congost, amb altes parets a banda i banda. En aquest tram trobem les poques restes que queden de l’antic camí empedrat que dóna nom a aquesta zona i aviat caldrà sortejar l’aigua, creuant el torrent en un parell d’ocasions per les pedres estratègicament col·locades. A voltes, quan l’aigua és realment abundant, pot ser difícil creuar el torrent sense mullar-se els peus. 

Arribem al tram més congost i possiblement més bonic de la ruta i circulem al peu mateix del torrent fins a albirar a l’esquerra un bonic salt d’aigua, quart objectiu d’aquesta ruta.


La tornada la farem pel mateix camí.

Presentació Diapositives

Perfil i Estadístiques

Punts més significatius, interessants i conflictius de la ruta


Resum
Distància: 8,5 Km. 

Hora
Temps transcorregut: 5:18 h Temps en moviment: 3:02 h Temps detingut: 2:16 h

Alçada
Inici: 916 m. Màxima: 1033 m. Mínima: 913 m. 

Desn. de pujada acumulat: 179.86 m. 
Desn. de baixada acumulat: 177.46 m.

Mapa

Cartografia: Moixeró La Tosa, Editorial Alpina (1:25.000)


Ruta a Wikiloc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada